..και οι πίθηκοι είναι ρατσιστές και η ίδια η φύση !
- Η ανθρώπινη προκατάληψη έχει τις ρίζες της εξελικτικά στα αρχαία χρόνια. Η τάση να αντιλαμβανόμαστε τους άλλους σαν “εμείς εναντίον όλων” δεν είναι αποκλειστικά ανθρώπινο χαρακτηριστικό, αλλά φαίνεται να το μοιραζόμαστε με τ’ ανθρωποειδή ξαδέρφια μας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη ερευνητών.
- Σε μια σειρά πειραμάτων, οι ερευνητές του Yale με επικεφαλής την ψυχολόγο Laurie Santos έδειξαν, ότι οι πίθηκοι μεταχειρίζονται τους άλλους πιθήκους που δεν ανήκουν στην ομάδα τους με την ίδια καχυποψία και αντιπάθεια, όπως οι άνθρωποι τείνουν να αντιμετωπίζουν τους ξένους, γεγονός που υποδηλώνει, ότι οι διαμάχες μεταξύ των ανθρώπων μπορεί να έχουν τις ρίζες τους εξελικτικά στα αρχαία χρόνια.
- “Μία από τις πτυχές της ανθρώπινης φύσης είναι ότι εμείς αξιολογούμε με διαφορετικά κριτήρια ποιος είναι μέλος της “ομάδας” μας και ποιος όχι’” είπε η Santos. “Επιπλέον, σε κάθε διαμάχη της ανθρώπινης ιστορίας όσοι έχουν εμπλακεί κάνουν διακρίσεις με βάση το ποιος ανήκει στην φυλή τους, στη θρησκεία τους ή στην κοινωνική τους τάξη. Το θέμα της μελέτης ήταν η προέλευση αυτών των διακρίσεων.
- Τέτοιες προκαταλήψεις έχουν διαμορφωθεί ήδη εδώ και 25 εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης και όχι μόνο από τον ανθρώπινο πολιτισμό. Η Santos και η ομάδα της μελέτησαν τους μακάκες, μικρούς πίθηκους, που ζουν σε ένα νησί στα ανοικτά των ακτών του Πουέρτο Ρίκο. Όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι πίθηκοι σε αυτόν τον πληθυσμό αποτελούν διαφορετικές κοινωνικές ομάδες με βάση την καταγωγή τους.
- Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την πολύ γνωστή τάση των ζώων να παρατηρούν καινούρια ή τρομακτικά πράγματα από ότι οικεία ή φιλικά. Παρουσίασαν με θέμα τους πιθήκους εικόνες πιθήκων, οι οποίοι ανήκουν είτε στην ίδια κοινωνική ομάδα είτε σε διαφορετική. Βρήκαν ότι οι πίθηκοι κοίταζαν εικόνες άλλων πιθήκων που ήταν εκτός της ομάδας τους, γεγονός που υποδηλώνει, ότι οι πίθηκοι μπορούν να εντοπίσουν αυθόρμητα ποιος είναι ξένος και ποιος όχι.
- Στη συνέχεια αξιολογούσαν αν οι πίθηκοι τα μέλη της ομάδας τους και τα μέλη άλλων ομάδων διαφορετικά. Έτσι οι ερευνητές έδειξαν στους πιθήκους μια σειρά φωτογραφιών στις οποίες παρουσιαζόταν ο πίθηκος εντός ή εκτός ομάδας να είναι σε συνδυασμό με φωτογραφίες είτε καλών πραγμάτων, όπως τα φρούτα, είτε κακών πραγμάτων, όπως οι αράχνες.
- Οι ερευνητές στη συνέχεια, κατέγραψαν το χρόνο που ξοδεύουν οι πίθηκοι εξετάζοντας και τα δύο είδη των φωτογραφιών. Οι πίθηκοι ξόδευαν λίγο χρόνο κοιτάζοντας τις φωτογραφίες που περιλάμβαναν πιθήκους που είναι εντός της ομάδας σε συνδυασμό με καλά πράγματα, όπως φρούτα ή που είναι εκτός της ομάδας σε συνδυασμό με κακά πράγματα όπως αράχνες, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι πίθηκοι αντιμετώπισαν αυτά τα δύο είδη ερεθισμάτων, σαν να είναι παρόμοια. Από την άλλη πλευρά, οι πίθηκοι κοίταζαν για περισσότερο χρόνο φωτογραφίες με πιθήκους που ήταν εκτός της ομάδας σε συνδυασμό με θετικά αντικείμενα, όπως τα φρούτα που υποδηλώνει ότι αυτός ο συνδυασμός φαινόταν αφύσικος για αυτούς.
- Όπως οι άνθρωποι έτσι και πίθηκοι έχουν την έμφυτη τάση να βλέπουν θετικά τους δικούς τους και αρνητικά τους ξένους.
“Τα κακά νέα είναι, ότι η τάση να αντιπαθούμε αυτούς που δεν ανήκουν στην ίδια συνομοταξία με εμάς εμφανίζεται να είναι εξελικτικά αρκετά παλιά, και κατά συνέπεια μπορεί να είναι λιγότερο απλό να εξαλειφθεί από ό, τι θα θέλαμε να πιστεύουμε,” είπε η Santos. “Τα καλά νέα, όμως, είναι ότι ακόμη και οι πίθηκοι φαίνεται να είναι ευέλικτοι σχετικά με το ποιος αξίζει να είναι μέλος της ομάδας.
- Εάν εμείς οι άνθρωποι μπορούμε να βρούμε τρόπους για να αξιοποιήσουμε αυτήν την ευελιξία, ίσως να μπορέσουμε να γίνουμε ακόμα πιο ανθεκτικά είδη.”
Οι άνθρωποι αντί να παρατηρήσουμε και να διδαχθούμε από την φύση και τους νόμους της, φροντίζουμε να πηγαίνουμε κόντρα σε αυτούς, με όσα ολέθρια αποτελέσματα βιώνουμε σαν είδος.
- Όχι δεν είναι όλοι ίδιοι και όχι δεν μπορούν να ζουν όλοι με όλους, ειδικά όταν δεν υπάρχει επιλογή και σύμφωνη γνώμη από πριν.
- Αυτό δεν σημαίνει πως καταστρέφω όσους δεν μου αρέσουν, σε καμία περίπτωση, άλλωστε ούτε και οι πίθηκοι το έκαναν αυτό, σημαίνει πως απλά, κρατώ μακριά μου, όσους δεν θέλω να είναι κοντά μου. Ποιο απλό δεν γίνεται.
- http://www.terrapapers.com/?p=9824
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.