Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Δέκα Λόγοι που Ευτυχώς, η Ζωή Δεν Είναι Δίκαια

Δουλεύεις από το πρωΐ μέχρι το βράδυ σαν το σκυλί και ο εργοδότης σου δεν σου δίνει προαγωγή. Ο φίλος σου είναι καπνιστής, γερός σαν ταύρος και εσύ υποφέρεις από χρόνια πνευμονία. Συμβαίνουν καθημερινά πολλά πράγματα που δεν συμφωνούν με την προσδοκία μας ότι καλά πράγματα συμβαίνουν στους καλούς ανθρώπους.
Η σκληρή δουλειά δεν φέρνει πάντα τις ανάλογες ανταμοιβές. Οι καλές συνήθειες δεν σου εξασφαλίζουν πάντα την υγεία ή την ευτυχία. Δίνοντας αγάπη και δείχνοντας σεβασμό δεν αποτελεί εγγύηση ότι πάντα θα σου ανταποδοθούν. Μπορεί να λες ότι η ζωή δεν είναι δίκαιη—και νομίζεις ότι έχεις δίκιο.
Αλλά γιατί μας βολεύει να υιοθετούμε αυτή τη στάση; Ποιος ωφελείται όταν βουλιάζουμε στην πικρία, τον εκνευρισμό και τον θυμό; Ή μία καλύτερη ερώτηση είναι: «ποιος υποφέρει;» Νομίζω ότι πρέπει να δεχθούμε αυτή τη μη βολική και τόσο αλήθεια—ότι η ζωή δεν είναι δίκαιη—να την εκτιμήσουμε όμως για τις δυνατότητες που μας προσφέρει. Η ζωή δεν είναι μεν δίκαια, αλλά είναι υπέροχη γιατί:
10. Θα σε βοηθήσει αρκετά γίνεις καλύτερος αν δεχθείς τα πράγματα όπως έρχονται. Όταν δεν έρχεται αυτό που νομίζεις ότι σου αξίζει, είναι πολύ εύκολο να κολλήσεις με αυτό και να αποκτήσεις εμμονή για το τι θα έπρεπε να κάνεις διαφορετική. Το ξέρω—γιατί το έχω κάνει και εγώ. Δεν βοηθάει όμως σε τίποτα να αλλάξει η κατάσταση αν συνεχίσεις να σκέφτεσαι έτσι και συνεχίζεις να νιώθεις άσχημα. Αν δεχθείς την κατάσταση όπως ΕΙΝΑΙ τότε έχεις τη δύναμη να αλλάξεις και τον εαυτό σου και την πραγματικότητά σου. Είναι λοιπόν εκπληκτικό πώς οι άδικες εμπειρίες που βιώνεις μπορούν να σε μάθουν να τις αποδέχεσαι ενεργητικά και να προχωράς παρακάτω.
9. Σε ενθαρρύνει να κάνεις την εξής ερώτηση στον εαυτό σου: «Θέλω να είμαι θύμα;» Κάθε μέρα σου παρουσιάζονται αμέτρητες ευκαιρίες για να ρίξεις την ευθύνη στους άλλους σχετικά με όσα βιώνεις. Μπορείς να ρίχνεις καντήλια σε όλους, από τον ταχυδρόμο της γειτονιάς σου μέχρι τον πρωθυπουργό, επειδή η μέρα σου πήγε στραβά. Ή μπορείς να αναλάβεις την ευθύνη για το μέλλον σου και να μάθεις να αξιολογείς την πραγματικότητα, με το να την αποδεχθείς, αλλά και με στόχο να την βελτιώσεις.
8. Θυμάσαι ότι πρέπει να απολαμβάνεις και να εκτιμάς ό,τι έχεις και όταν το έχεις ΤΩΡΑ. Είναι η σκληρή πραγματικότητα, αλλά όλα μπορούν να χαθούν στο επόμενο δευτερόλεπτο. Ο εργοδότης σου μπορεί να σε απολύσει μετά από δέκα χρόνια καλών υπηρεσιών, ο άνδρας σου ή η γυναίκα σου να σε εγκαταλείψει κτλ. Αυτό πρέπει να σε διδάξει ότι χρειάζεται να απολαμβάνεις αυτά που έχεις κάθε μέρα και κάθε στιγμή. Στην πραγματικότητα, σε όποια κατάσταση επιλέγεις να είσαι παρών και ευγνώμων για αυτή, είναι ένα δώρο για σένα.
7. Εμπνέεσαι ώστε να είσαι διορατικός. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν τον εύκολο δρόμο της γκρίνιας αντί να δράσουν και να αναλάβουν την ευθύνη της ζωής τους, γιατί είναι βολικό και φυσικά η θυματοποίηση, προσελκύει την συμπόνια των άλλων. Για άλλη μία φορά σας λέω ότι το έχω κάνει και αυτό! Αλλά πόσο καλό σου κάνει στην πραγματικότητα να σου επιβεβαιώσουν άλλοι πέντε φίλοι ότι ο εργοδότης σου είναι η προσωποποίηση της κακίας επειδή σε απέλυσε; Δεν αλλάζει το γεγονός της απόλυσής σου. Δεν αλλάζει ουσιαστικά τίποτα. Κάθε φορά που βρίσκεσαι σε μία άδικη κατάσταση είναι ευκαιρία να δράσεις και όχι να αντιδράσεις.
6. Είναι μία ευκαιρία να διορθώσεις μεγαλύτερα λάθη. Αν δεν έχεις βιώσει ποτέ σου την αδικία, τότε είναι πιθανόν να μην αντιληφθείς τη σφαίρα επιρροής της αδικίας σε μεγαλύτερη κλίμακα. Με το να ασχοληθείς με τα δικά σου σφάλματα εποικοδομητικά, σε βοηθάει δεις πιο καθαρά το μέγεθος μίας αδικίας που πολύ πιθανόν να μην πλήττει μόνο εσένα.
5. Μαθαίνετε να αφήνεις πίσω τις προσκολλήσεις σας και να επικεντρώνεσαι στην ουσία. Ένας από τους λόγους που υποφέρεις είναι ότι προσκολλάσαι στο «πώς θα έπρεπε να είχα πράξει.» Τα ζάρια δεν έρχονται πάντα όπως τα θέλεις και καμιά φορά δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό. Για παράδειγμα, μπορεί να σου πήρε τη θέση στη δουλειά κάποιος με λιγότερα προσόντα από εσένα, αλλά πάντα μπορείς να βρεις μία καλύτερη. Όπως είχε πει και ο σοφός, «το να μην παίρνεις πάντα αυτό που θες, μπορεί να είναι η καλύτερη τύχη.»
4. Μαθαίνεις να χειρίζεσαι την απογοήτευση. Είναι γεγονός ότι οι δυσκολίες και η άσχημη διάθεση θα είναι πάντα μέρος της ζωής μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να υπομένουμε έναν ατέλειωτο πόνο. Αντίθετα μπορούμε να επεξεργαστούμε λογικά μία κατάσταση, να δεχθούμε τα όποια συναισθήματα μας προκαλέσει—ακόμα και τα άσχημα—και να προχωρήσουμε παρακάτω.
3. Μαθαίνεις να κλείνεις γρήγορα κύκλους και να ανοίγεις νέους. Όσο περισσότερο προσκολλάσαι στα συναισθήματα που σου προκαλεί μία άσχημη κατάσταση, τόσο περισσότερο θα είσαι στάσιμος και αδρανής ώστε να κάνεις κάτι για να την αλλάξεις. Κάθε φορά που τα πράγματα δεν έρχονται όπως θες, χρειάζεται να αλλάξεις ακόμα πιο γρήγορα και αποτελεσματικά από ό,τι έκανες την τελευταία φορά.
2. Έχεις την ευκαιρία να ζήσεις κάποιες αρκετά ενδιαφέρουσες καταστάσεις. Φαντάσου ότι όλα πήγαιναν ρολόι και ότι είχες όλα αυτά που χρειάζεσαι, χωρίς να προσπαθήσεις ή να βασανίζεσαι. Η ζωή θα ήταν αρκετά βαρετή, δε νομίζεις; Η «αδικία» που υπάρχει σε αυτόν τον κόσμο μπορεί να γίνει το ερέθισμά σου για άγνωστες περιοχές, ακόμα πιο συναρπαστικές και να έχεις την ευκαιρία να ανοίξεις έτσι τους ορίζοντές σου.
1. Σου παρουσιάζονται ιδέες που δεν θα είχες ποτέ σκεφθεί από μόνος σου. Σου φυλάξαμε ίσως το καλύτερο για το τέλος. Η αδικία είναι ένα μεγάλο μάθημα να αξιολογήσεις όσους έχεις γύρω σου, είτε αυτοί τρέξουν να σε βοηθήσουν, είτε όμως ακόμα και αν σιωπήσουν. Χρησιμοποίησε το ένστικτό σου και θα καταλάβεις.



Επίσης ποτέ μην ξεχνάς πως το άδικο, είναι μόνο σχετικό και μόνο σε σύγκριση με κάτι άλλο. Όπως και τα περισσότερα στην ζωή. Κάτι που είναι άδικο για σένα είναι δίκαιο για κάποιον άλλο. Μπορεί π.χ. να κλαις που κάηκε το σπίτι σου και να το θεωρείς άδικο, αλλά η φωτιά είναι το μέσον που χρησιμοποιεί η φύση και το δάσος για τους δικούς τους σκοπούς, εσύ απλά βρέθηκες στην μέση. Στην πραγματικότητα πήγες και έχτισες το σπίτι σου εκεί που δεν έπρεπε, μην μιλάς για αδικία λοιπόν. Δεν μπαίνουμε ΠΟΤΕ ανάμεσα σε μια σφαίρα και στον αποδέκτη της. ΠΟΤΕ. … να υποθέσω πως είναι αυτονόητο;

http://www.terrapapers.com/?p=11731

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.